Domowe faworki - przepis rodzinny.
Tłusty czwartek to dzień, w który w imię tradycji można zajadać się pączkami, faworkami i innymi słodkościami. Dziś zdradzę przepis na domowe faworki. Przepis jest rodzinny, wielokrotnie sprawdzony. Możecie mi zaufać.
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 4 żółtka
• 3/4 szklanki gęstej śmietany
• 1 łyżeczka octu
• sól do smaku
• 1 łyżeczka czystego alkoholu (my w tym roku użyłyśmy cytrynówki, która dała cytrynowy aromat)
Jak zrobić:
Wszystkie składniki po prostu zagniatam. Najłatwiej zacząć od mąki, usypać z niej kopiec a do środka dodać żółtka i potem to co wymieniłam wcześniej. To naprawdę proste.
Gdy ciasto będzie zagniecione najłatwiej podzielić je na 2 części, chyba, że macie dużą stolnicę. Jednak mi zawsze wygodniej jest zajmować się mniejszymi kawałkami. Ciasto wałkuję na grubość "na oko" jak to jest w domowych przepisach. Na moje oko to będzie jakieś 2 albo 3 mm.
Teraz radełkiem (czerwony obiekt na zdjęciu) lub nożem wycinam paski i na środku robię dziurę. Przeplatam ciasto i gotowe.
Smażę faworki w tłuszczu (olej). Muszą one w nim pływać, czyli leję tyle, żeby mogły się zanurzyć. Smażę chwilkę, do momentu gdy się zarumienią.
Alkohol, który jest składnikiem tych pyszności nie jest tam bez powodu. Sprawia, że ciasto nie pochłania dużo tłuszczu i jest bardziej chrupkie. U Nas tradycyjnie posypuje się faworki cukrem pudrem.
Życzę Ci smacznego i słodkiego czwartku!
☺
Oho, coś czuję że upiekę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam faworki :) Będę je robić w sobotę z mamą :D Dzisiaj tylko tradycyjnie pączki :D
OdpowiedzUsuńMmm, lubię pączki, ale dziś mi jakoś słodko więc nie tknęłam żadnego :)
Usuńuwielbiam faworki! moglabym jeśc, jeść i nie myśleć o diecie;d
OdpowiedzUsuńFaworki możesz jeszcze zrobić. Jak mnie najdzie ochota to zrobię je sobie w lipcu :) Zawsze lubię lekkie, słodkie i chrupiące przekąski.
Usuń