Owsianka.
Jakiś czas temu kupiłam płatki owsiane z myślą, żeby robić sobie owsianki. Dopiero w domu zauważyłam, że nie wzięłam błyskawicznych tylko zwykłe. Nie lubię długo robić śniadania i jak mam do wyboru stanie w kuchni i wymyślanie czegoś ekstra, a pospanie 20 minut więcej i zrobienie do jedzenia cokolwiek, to oczywiście wybiorę to drugie.
Na opakowaniu nie ma instrukcji jak je zrobić więc z pomocą przyszedł mi internet oraz blogi. Przy pierwszym podejściu coś nie wypaliło. Kilka dni temu spojrzałam na płatki i akurat miałam chwilę żeby się za nie zabrać. W ty poście pokażę Wam mój przepis na przepyszną owsiankę, która syci na kilka godzin. Jeśli macie jak ja płatki owsiane, które nie są błyskawiczne to zapraszam.
Na opakowaniu nie ma instrukcji jak je zrobić więc z pomocą przyszedł mi internet oraz blogi. Przy pierwszym podejściu coś nie wypaliło. Kilka dni temu spojrzałam na płatki i akurat miałam chwilę żeby się za nie zabrać. W ty poście pokażę Wam mój przepis na przepyszną owsiankę, która syci na kilka godzin. Jeśli macie jak ja płatki owsiane, które nie są błyskawiczne to zapraszam.
Składniki:
• pół szklanki płatków owsianych
• woda
• pół szklanki mleka
• łyżeczka cukru
• łyżeczka kakao
• łyżeczka syropu klonowego*
• szczypta wiórków kokosowych*
• dojrzały banan*
Jak ją robię:
• Płatki zalewam wrzącą wodą (w garnku) i gotuję na oko, aż trochę zmiękną (na oko to mniej więcej 5minut).
• Gdy płatki zrobią się miękkie i zagęszczą wodę, (a ta się zredukuje przy gotowaniu) wlewam mleko. Gotuję koleje 5 minut, ew. trochę dłużej, zależy jak silne źródło energii podgrzewa owsiankę.
• Dodaję kakao, cukier i syrop. Mieszam aż wszystko się połączy i gotuję dalej tylko do tego momentu.
• Owsianka jest już gotowa i trafia do miski. Ja dodaję wiórki kokosowe i banana pokrojonego w kostkę. Możecie eksperymentować. Raz robiłam z gruszką i także była smaczna. Ogranicza tylko wyobraźnia.
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Smacznego! I mam nadzieję do niedługiego zobaczenia w kolejnym poście ;)
• woda
• pół szklanki mleka
• łyżeczka cukru
• łyżeczka kakao
• łyżeczka syropu klonowego*
• szczypta wiórków kokosowych*
• dojrzały banan*
Jak ją robię:
• Płatki zalewam wrzącą wodą (w garnku) i gotuję na oko, aż trochę zmiękną (na oko to mniej więcej 5minut).
• Gdy płatki zrobią się miękkie i zagęszczą wodę, (a ta się zredukuje przy gotowaniu) wlewam mleko. Gotuję koleje 5 minut, ew. trochę dłużej, zależy jak silne źródło energii podgrzewa owsiankę.
• Dodaję kakao, cukier i syrop. Mieszam aż wszystko się połączy i gotuję dalej tylko do tego momentu.
• Owsianka jest już gotowa i trafia do miski. Ja dodaję wiórki kokosowe i banana pokrojonego w kostkę. Możecie eksperymentować. Raz robiłam z gruszką i także była smaczna. Ogranicza tylko wyobraźnia.
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Smacznego! I mam nadzieję do niedługiego zobaczenia w kolejnym poście ;)
Nie przepadam za owsianką :)
OdpowiedzUsuńW każdym wydaniu? :)
UsuńOwsianki uwielbiam, ale nie gotuję płatków, zalewam wrzątkiem i po 5 minutach są już gotowe. Kakao, cynamon, gruszka i figi suszone to ostatnio mój ulubiony zestaw.
OdpowiedzUsuńOoo, spróbuję z cynamonem i figami :) Dzięki za inspirację.
Usuńteż jestem wielką fanką owsianki. i powiem szczerze, że nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy płatkami błyskawicznymi a zwykłymi. i jedne i drugie zalewam zimnym mlekiem i podgrzewam w mikrofali dopóki nie zaczną kipieć (2-3 minuty) i gotowe. są miękkie i zjadliwe.
OdpowiedzUsuńMoje wolno miękną. Muszę je pogotować, lubię owsiankę papkę :)
UsuńPłatki owsiane idealne na śniadanie <3
OdpowiedzUsuńPolecam tez płatki jaglane
Pozdrawiam !
Wypróbuję :)
UsuńBardzo lubie owsianke! jem ją chyba prawie codziennie na śniadanie! w twoim wykonaniu wyglada mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuń+
Zapraszam serdecznie na konkurs do wygrania okulary ze sklepu firmoo.com
http://marijory.blogspot.com/2015/11/giveaway-z-firmoo.html
Pozdrawiam :**
Dzięki
UsuńMniaam jak to smacznie wszystko wygląda, muszę wypróbować :))
OdpowiedzUsuńSuper blog!:))
Dziękuję, zapraszam ponownie w takim razie :)) Miło mi, że Ci się tu podoba.
Usuńpycha!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga: http://flawles--s.blogspot.com/
Pychota ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńJa raczej nie lubię owsianki ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj się przekonać do mojej wersji ;) Chyba, że nie ma bata, że posmakuje :D
UsuńMiałam do czynienia już nie raz i nie chce mi przejść przez gardło :D
UsuńRozumiem :) Też tak mam z niektórymi produktami :D
UsuńSmacznie, szybko i zdrowo :D Czego chcieć więcej ?:D
OdpowiedzUsuńNo właśnie :) Najbardziej cieszy mnie to, że syci na długo :)
UsuńTyle razy próbowałam zrobić owsianke ale była wstrętnie mdła w smaku, nie dało się jej zjeść mimo pysznych dodatków. Wydaje mi się, że za krótko ją gotowałam i to mogło wpłynąć na jej smak :D Te błyskawiczne zawsze dobrze mi wychodziły. Najbardziej lubię z rodzynkami lub żurawiną, bananami i miodem zamiast cukru :)
OdpowiedzUsuńMuszę się przełamać. Wiem, że są zdrowe i można się przyzwyczaić do smaku, ale jeśli chodzi o jedzenie to potrzebuję trochę czasu.
OdpowiedzUsuńja rzadko jadam płatki owsiane... ale moja mam prawie codziennie! co do bloga - obserwuję! :-)
OdpowiedzUsuń