Amerykańskie naleśniki.
Popularnie są nazywane Pancakes. Przepis na te pyszności pochodzi z książki kucharskiej Kotlet.TV. Jeśli jesteście leniuszkami to powiem Wam, że danie wyszło mi od razu i nie trzeba prawie żadnych umiejętności by je zrobić. Za to smak jest wspaniały. Mogę powiedzieć: niebo w gębie. Chyba nie tylko ja, bo osoby dla których to przygotowałam były zdania, że pankejki są naprawdę smaczne.
Składniki:
2 jajka
200g mąki pszennej
300ml mleka
30ml oleju
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
syrop klonowy/dżem - jako dodatek
Porcja:
Według mnie 3 osoby się najedzą :)
Jak zrobić?
Do miski dodać wszystkie składniki i zmiksować.
Na małą i dobrze rozgrzaną patelnię wlewam porcję małą chochelką. Patelni nie smaruje się olejem (ja mam ceramiczną). Naleśnik przekręcam na drugą stronę gdy pojawia się sporo bąbelków i tylko środek jest lekko płynny. Trzymam jeszcze chwilkę i wyciągam.
Wychodzi mi ponad 12 sztuk, talerz, który widzicie niżej będzie cały zapełniony.
Naleśniki smaruję dżemem. Mi do nich najbardziej pasuje wiśniowy i malinowy. Kwaskowość owoców dobrze łączy się ze słodyczą Pancakes. Poezja słodkości jest za to z syropem klonowym. To także smaczne połączenie. Jeśli chcecie to można posmarować naleśniki nutellą albo zjeść je z sałatką owocową.
Spróbujcie! Nie robi się ich długo, a są smaczne i sycące :)
Wyglądają pysznie !
OdpowiedzUsuńDzięki :) Te dwa trochę za mocno przyrumieniłam, ale są cudowne w smaku :)
UsuńKiedyś zrobiłam ale niestety nie najlepiej mi wyszły bo się połamały na patelni ;) ale i tak były dobre :D
OdpowiedzUsuńPróbuj z tego przepisu + nie natłuszczaj patelni :)
UsuńJak tylko chłopak dopuści mnie do kuchni to spróbuję :D
UsuńUwielbiam je! Idealne na śniadanie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie - sniadanieubasi.blogspot.com